
Masakan Korea sebahagian besar berasaskan beras, mi,tauhu, sayuran dan daging. Makanan tradisional Korea terkenal dengan sejumlah besar makanan sampingan (lauk) yang disebut banchan yang dimakan bersama dengan nasi putih dansup. Setiap makanan dilengkapi dengan banchan yang cukup banyak.
Kimchi adalah jeruk yang dibuat dari sayuran, terutamanyasawi, lobak dan timun. Setidaknya ada satu jenis kimchi yang disajikan bersama banchan pada sepanjang tahunnya. Kimchi juga adalah bahan dasar utama dalam berbagai resep masakan Korea.
Makanan Korea biasanya diperisakan dengan minyak bijan,doenjang, kicap, garam, bawang putih, halia dan pes cili (gochujang). Masyarakat Korea adalah pengguna bawang putih terbesar di dunia mengatasi warga Cina, Thailand, Jepun, serta negara-negara Mediterranean seperti Sepanyol, Itali danGreece.
Makanan Korea berbeza mengikut musim. Ketika musim sejuk, biasanya makanan tradisional yang diambil adalah kimchi dan berbagai sayuran yang diasinkan di dalam tempayan besar yang disimpan di bawah tanah di luar rumah. Persediaan pembuatan masakan Korea biasanya sangat memerlukan gotong-royong atau kerja sesama ahli keluarga.
Makanan tradisional dari istana, yang dahulu hanya dinikmati oleh keluarga kerajaan Dinasti Joseon, memerlukan berjam-jam lamanya untuk pembuatannya. Makanan istana harus memiliki keharmonian dan keseimbangan yang memperlihatkan perbezaan dari watak dan unsur panas dan sejuk, pedas dan tawar, keras dan lembut, padat dan cair, serta keseimbangan warna.
Makanan istana seperti ini beberapa di antaranya boleh mencecah sehingga harga ₩240,000 (sekitar AS$265) seorang termasuk minuman juga layanan oleh pelayan eksklusif. Restoran yang menyediakan makanan istana terdapat banyak di bandar Seoul. Sejak meledaknya populariti drama epikDaejanggeum, semakin banyak masyarakat yang menyukai makanan istana
No comments:
Post a Comment